Ga naar de inhoud
Home » Schuur bouwen zonder vergunning

Schuur bouwen zonder vergunning

  Als je van plan bent om een houten schuur te bouwen, is het belangrijk om te weten of je een vergunning nodig hebt. Gelukkig zijn er veel gevallen waarbij je geen vergunning nodig hebt om een houten schuur te bouwen. Toch is het verstandig om altijd even na te gaan of je nou wel of geen vergunning nodig hebt voor jouw klusproject.

  Tips voor het bouwen van een schuur zonder vergunning

  Hier zijn een paar tips om te helpen bij het bouwen van een houten schuur zonder vergunning:

  • Zorg ervoor dat je schuur kleiner is dan een bepaalde grootte. Dit varieert afhankelijk van de regels in jouw gemeente, maar in de meeste gevallen mag de oppervlakte van de schuur niet groter zijn dan 15 tot 20 vierkante meter.
  • Zorg dat de schuur niet dicht bij de erfgrens staat. De meeste gemeenten hebben een minimale afstand van de erfgrens waar de schuur moet staan. Dit is vaak een afstand van minimaal 1 meter.
  • Zorg ervoor dat de schuur niet hoger is dan een bepaalde hoogte. Dit varieert ook afhankelijk van de regels in jouw gemeente, in veel gevallen mag een schuur niet hoger zijn dan 2,5 meter.
  • De schuur moet veilig zijn en daarmee voldoen aan de regelgeving en veiligheidseisen.
  • Zorg ervoor dat de schuur niet bijzonder opvallend is. Dit betekent dat het niet veel afwijkt van de andere gebouwen in jouw buurt.
  •  De schuur mag niet van grote invloed zijn op de privacy of het uitzicht van de buren.

  Het is belangrijk om te onthouden dat regels kunnen variëren per gemeente, dus het is verstandig om de regels in jouw gemeente te checken voordat je begint met bouwen. Als je twijfelt, neem dan contact op met de gemeente om zeker te weten of je een vergunning nodig hebt of niet.

  Via omgevingsloket.nl is het mogelijk een vergunning check te doen, dit geeft een goede indicatie over het wel of niet nodig hebben van een vergunning voor jouw bouwproject.

  Stappenplan voor wanneer er toch een vergunning nodig is

  Als je toch een vergunning nodig blijkt te hebben, is het belangrijk om de juiste stappen te nemen om deze vergunning te verkrijgen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

  • Neem contact op met de gemeente waarin je woont. Informatie over het aanvragen van vergunningen voor het bouwen van een schuur is beschikbaar bij de gemeente. Je kunt ook vragen naar welke vergunningen je precies nodig hebt.
  • Maak of zoek naar een bouwtekening van de schuur die je wilt bouwen. Deze bouwtekening moet de specifieke afmetingen, locatie, materiaalkeuze en details over het ontwerp van de schuur bevatten. Dit is een vereiste voor het aanvragen van een vergunning.
  • Vraag de vergunning aan bij de gemeente. Dit kan vaak online gedaan worden. Er zullen meestal kosten aan verbonden zijn voor het aanvragen van een vergunning.
  • Wacht op de vergunning. Het aanvragen van een vergunning kan enkele weken of zelfs maanden duren. Houd er rekening mee dat er ook nog controles zullen zijn voordat de vergunning wordt afgegeven.
  • Bouw de schuur. Nadat je de vergunning hebt ontvangen, kun je beginnen met het bouwen van de schuur. Zorg ervoor dat je de vergunning altijd bij de hand hebt tijdens de bouw.

  Het is belangrijk om te weten dat regels voor vergunningen kunnen variëren per gemeente. Het niet naleven van de vergunningseisen kan leiden tot boetes of zelfs het afbreken van de schuur. Daarom is het verstandig om de juiste stappen te volgen en de vergunning aan te vragen voordat je begint met bouwen.